nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Zbor markacistov PZS 2013 z veliko udeležbo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 12. oktober 2011 ob 00:00, ogledov: 4501

Uspešno zaključen tečaj za markaciste

Planinsko društvo Lisca Sevnica | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na Lisci se je uspešno zaključil tečaj za markaciste 2011 v organizaciji Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije.
Predmetnik tečaja za markaciste je udeležencem predstavil vsebine kot so organiziranost markacistov, pomen in vsebina planinskih poti, označevanje planinskih poti, tehnika markiranja, varstvo narave na planinskih poteh, varovalne naprave, dokumentacija ter osebna zaščita in varovanje.

S praktičnim delom na terenu so bile na poti Lisca - Cirje - Sevnica izdelane stopnice in erozijske zaščite, postavljene ograje ter izsekane stopnice v skalovje, uredila pa so se tudi lesena varovala za odtok vode. Izvedla so se še obnovitvena dela na zasavski planinski poti, in sicer obrezovanje vej ob poti in markiranje v smeri Lisca - zavetišče Lovrenc - Veliko Kozje. Za potrebe celotnega terenskega dela je bilo vgrajenih 44 lesenih varovalnih klinov, 9 kg žičnikov in 15 tesarskih spon, za namen izdelave erozijskih zaščit pa je bilo uporabljenih 230 m lesa in 185 količkov, kateri so bili izdelani iz 129 m lesa. Skupno je bilo porabljenega 359 m oziroma 7 kubičnih metrov lesa.

Tekom 92-urnega izobraževanja, tako teoretičnega kot tudi praktičnega, so svoje izkušnje, znanje, nasvete in navodila bodočim markacistom posredovali Tone Tomše, Maksimilijan Kotnik, Uroš Vidovič, Florjan Nunčič, Stanko Gašperič in Gorazd Hace, za nastanitev in hrano pa je v obeh sklopih tečaja poskrbel Franc Krašovec, oskrbnik Tončkovega doma na Lisci. Po opravljenih 14 urah teoretičnega dela, 31 urah praktičnega dela ter vloženih 41 urah za izpitne obveznosti je sledila podelitev potrdil o pridobljenem nazivu "markacist pripravnik". Tečaj za markacista je uspešno opravilo 25 udeležencev iz 16 planinskih društev.

Tecaj_markacisti2011_2 Tecaj_markacisti2011_3 Tecaj_markacisti2011_7
Tecaj_markacisti2011_4 Tecaj_markacisti2011_5 Tecaj_markacisti2011_8

Doroteja Jazbec, PD Lisca Sevnica
Foto arhiv PD Lisca Sevnica

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije