ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Obnova poti s Planike
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 20. november 2012 ob 00:00, ogledov: 4935

Mednarodni simpozij »Evropske planinske poti E6 in E12 v funkciji razvoja turizma v BiH«

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Med 16. in 18. novembrom 2012 je na Babinem dolu pod Bjelašnico potekal mednarodni simpozij »Evropske planinske poti E6 in E12 v funkciji razvoja turizma v BiH« in odprtje prvega odseka poti E6 v Bosni Iliđa - Babin Do. Na povabilo planinske zveze BiH ga je kot predstavnik Komisije za planinske poti PZS udeležil Danilo M. Sbrizaj, kot predstavnik Evropske popotniške zveze pa je na njem sodeloval tudi član UO PZS in KPP PZS Uroš Vidovič.
Simpozij se je začel v petek popoldan s srečanjem udeležencev v Hostlu Feri na Babin Do. Pred tem so predstavniki Planinske zveze Bosne in Hercegovine (PS BiH) predsednico Evropske popotniške zveze (ERA) Liz Nielsen popeljali v Olimpijski komite BiH.

V soboto je bil ob 9. uri svečano odprt prvi odsek poti E6 v Bosni Iliđa-Babin Do, ki so mu prisostvovali planinci iz BiH in mnogi povabljeni gostje, med njimi tudi veleposlanika Republike Slovenije in Avstrije Andrej Graselli (tudi član PZS) in Donatus Köck. Po pozdravnih nagovorih sta pot odprla predsednica ERA Liz Nielsen in namestnik ministrice za okolje Bih Mladen Rudež.

Po krajšem pohodu so udeleženci v Hostlu Feri nadaljevali z delovnim srečanjem, na katerem sta predstavnika ERA Liz Nielsen in Uroš Vidovič predstavila, kaj je ERA in informacijo o dvanajstih evropskih pešpoteh, saj se je letos že obstoječim enajstim potem pridružila še nova, 12. pot, ki bo potekala tudi po teritoriju republik bivše Jugoslavije. V nadaljevanju so predstavniki PS in PD BiH predstavili problematiko planinskih poti v BiH, kjer je glavna ovira politična in teritorialna razdeljenost BiH, zato se je težko dogovoriti o skupnih projektih, na zakonskem področju pa so ovire zlasti v Zakonu o gozdovih, kjer planinski objekti (koče in poti) sploh niso omenjeni, kar predstavlja pomembno oviro tako pri obnovi porušenih koč kot pri gradnji novih ter pri vzdrževanju in načrtovanju planinskih poti. V zvezi s tem so zlasti omenjali dva primera, kjer so z zakonom o planinskih poteh to uredili: Slovenijo in Črno Goro. Prav tam se je izkazalo, kako pomembno je, da država podpira razvoj planinskega turizma, saj so v Črni Gori na državnem nivoju na osnovi strategije razvoja planinskega turizma, ki so jo pripravili v sodelovanju s Slovenijo, uredili vzdrževanje, označevanje in financiranje tako planinskih kot tudi kolesarskih poti. Prvi dan posveta se je zaključil v soboto popoldan, ko so udeleženci odšli na krajši ogled Sarajeva, združen s položitvijo šopka cvetja v spomin na pobite otroke Sarajeva v letih 1992-1995.
Simpozij se je zaključil v nedeljo dopoldan z razpravo in sprejetjem zaključkov.

KPP_PZS_Mednarodni_simpozij_Bosna_16_18_11_2012_foto_Danilo_M_Sbrizaj_2m
Na odprtju prvega odseka poti E6 v Bosni
KPP_PZS_Mednarodni_simpozij_Bosna_16_18_11_2012_foto_Danilo_M_Sbrizaj_6m
Predsednica Evropske popotniške zveze Liz Nielsen

Med posvetom smo s predstavniki PS BiH, Makedonije in Črne gore opravili več koristnih pogovorov o možnostih nadaljnjega sodelovanja med zvezami.

Zapisal in fotografiral Danilo M. Sbrizaj

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije