ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Delovna akcija na planinski poti na Mirni gori
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 15. december 2016 ob 11:00, ogledov: 15158

Stopimo skupaj - namenimo del dohodnine planinstvu

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinke in planinci, ljubitelji gora, izkoristimo možnost in NAMENIMO DEL DOHODNINE NAŠIM GORAM! NE DA BI NAS TO KAJ STALO. Vaša odločitev, ki velja za davčno tajnost, je povsem samostojna in za vas ne predstavlja nobene finančne obremenitve. Za leto 2016 lahko svojo odločitev izkoristite najkasneje do 31. decembra 2016.
Planinstvo je ena najbolj množičnih dejavnosti v Sloveniji, ki v organizirani obliki temelji na prostovoljstvu. Hkrati je tudi dejavnost v javnem interesu, saj lahko vsi obiskovalci gora:
  • uporabljajo več kot 10.000 kilometrov planinskih poti po vsej Sloveniji,
  • poiščejo zavetje in oskrbo v 179 planinskih kočah, bivakih in zavetiščih,
  • aktivno sodelujejo pri različnih dejavnostih, ki jih organizirajo planinska društva in planinska zveza (izleti, pohodi, ture, tabori mladih planincev, srečanja ...),
  • sodelujejo na različnih tečajih in seminarjih s področja planinstva,
  • prek Planinskega vestnika in mnogo planinske literature spoznavajo gorski svet in si s samoizobraževanjem pridobivajo dodatno znanje za varnejše obiskovanje gora.
Ravno zaradi odprtosti planinske organizacije do vseh ljubiteljev gora imajo planinska zveza in veliko planinskih društev status organizacije, ki deluje v javnem interesu, zato so posledično upravičenci do sredstev z naslova dohodnine. Zavezanci za dohodnino lahko namreč 0,5 odstotka odmerjene dohodnine namesto v proračun namenite eni ali več organizacijam. Preveč nas te možnosti še ni izkoristilo.

Vi ste zagotovo med prvimi, ki se zavedate in tudi sami občutite pozitivno naravnanost in družbeno koristnost planinstva, zato vas vabim, da del dohodnine namenite Planinski zvezi Slovenije in/ali kateremu od planinskih društev.

Stopimo v dolini skupaj tisti, ki se srečujemo na planinskih poteh in ki se zavedamo koristnosti dejavnosti planinske organizacije! Namenimo ji del sredstev, ki bi sicer pripadel državnemu proračunu. Finančni upravi (FURS) sporočimo svojo odločitev do 31. decembra letos.

Vaša odločitev, ki velja za davčno tajnost, je povsem samostojna in za vas ne predstavlja nobene finančne obremenitve. Z njo le del sredstev, ki bi sicer pripadel državnemu proračunu, usmerite v dejavnost, s katero se ukvarjate tudi sami. Vendar: če jo želite uveljaviti že v tem letu, morate to finančni upravi RS sporočiti najkasneje do 31. decembra 2016 na enega od naslednjih načinov:
  • če imate digitalni certifikat, lahko svojo odločitev sporočite prek spletne strani eDavki,
  • pisno ali ustno na zapisnik pri pristojnem davčnem organu,
  • z izpolnitvijo predizpolnjenega obrazca, ki ga posredujete na naslov vašega davčnega urada.
     
Hvala vsem, ki se boste odzvali temu vabilu, in hvala vam, ki ste morda to možnost na predlagani način izkoriščali že do zdaj.

Bojan Rotovnik,
predsednik Planinske zveze Slovenije,

---------------------------------------------------------------------------------

OBRAZEC ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE

Na predizpolnjenem obrazcu vnesite svoje podatke, izberite pristojni davčni urad, vnesite delež, ki ga namenjate PZS (davčna številka PZS je že vnesena ...), obrazec natisnite in nato lahko iz seznama ostalih upravičencev dopišete enega ali več planinskih društev s pripadajočo davčno številko in pripadajočim deležem dohodnine, ki ga upravičencu namenjate.

Posameznemu upravičencu lahko namenite 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine.

V primeru, da je upravičencev več, seštevek posamičnih deležev zanje v obrazcu ne sme presegati 0,5 %.

Natisnjen in podpisan obrazec pošljite ali odnesite na svoj davčni urad. Da bo FURS vašo zahtevo upošteval že v dohodninski odločbi za 2015, morate to storiti najkasneje do 31. decembra 2016.

Namenitev dela dohodnine lahko uredite tudi brez tiskanja obrazca in pošiljanja na Finančno upravo RS, in sicer elektronsko preko e-davkov.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se že ali se še boste odločili, da del dohodnine namenite slovenskemu planinstvu!

---------------------------------------------------------------------------------

>>> SEZNAM planinskih društev, ki so upravičena do sredstev iz dohodnine
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije