ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Tominškova pot na Triglav obnovljena in odprta
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 28. februar 2013 ob 00:00, ogledov: 4636

600 razglednic za 60 let Slovenske planinske poti

Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Razstava 600 razglednic 10 razglednic za vsako leto SPP (10 X 60 = 600) s fotografijami naravne in kulturne dediščine Cirila Velkovrha je s sodelovanjem Pošte Slovenije, ki je dala na razpolago prostore v svojih poslovnih enotah, obšla lep del Slovenije.
OPD_Koper_rasztava_600_razglednic_Ciril_Velkovrh_mZačetek razstave je bil v Mariboru, nato je obiskala Mursko Soboto, Lendavo, Celje in iz Kranja v februarju prispela v prostore glavne pošte v Kopru, kjer so se poštni uslužbenci in predvsem uslužbenke še posebej potrudili za lepo postavitev, s čemer so ustvarili prijazen prostor za kulturni program, ki ga je pripravilo Obalno planinsko društvo Koper ob odprtju, v sredo, 20. februarja.

Razstavo pod naslovom »Glej, kako lep je ta naš svet od štajerskih goric do strme tržaške obale, kjer gore in spomini ostajajo,« so posvetili 60. obletnici Slovenske planinske poti (SPP), ki se začne v Mariboru pod Pohorjem in se konča ob morju, v Ankaranu, katere zaključek je bil ob otvoritvi leta 1953 v Postojni. Prav s prizadevanji koprskih planincev so jo speljali preko primorskih vrhov: Nanosa, Vremščice, Brkinov in Slavnika, vse do morja. Je pa naša prva vezna pot, zato je označena s št. 1, in je najstarejša vezna pot na svetu, na kar smo opravičeno lahko ponosni.

O avtorju in razstavi je spregovorila Majda Jančar, umetnostna zgodovinarka, o Slovenski planinski poti pa Maruška Lenarčič. Avtor razstave Ciril Velkovrh je pripovedoval, kako je zbirka nastajala. Potrebno je bilo veliko potrpljenja in truda, predvsem pa tenkočutnega odnosa do naravne in kulturno-zgodovinske dediščine. Vsem obiskovalcem, zbralo se jih je kar lepo število, je v zahvalo, da so prišli, izkazal pozornost z razglednico Ospa. Med obiskovalci je bilo veliko predvsem starejših zvestih planincev, pa Velkovrhovih sorodnikov in prijateljev, ter takih, ki jih razglednice zanimajo, med njimi tudi podpredsednik SPD Trst, Peter Suhadolc, filatelist in zbiralec razglednic 

Posebno prisrčno ozračje sta ustvarila ljudska pevka Metka Batista Avdič in njen dedek Slavc Batista. Navzoče je navdušilo in očaralo Metkino petje in igranje na pastirsko harfo in oprekelj ob ljubkem dedkovem igranju na piščali. Prisluhnili so jima tudi vsi, ki so prišli na Pošto po opravkih in seveda tudi tisti, ki so bili v službi ter ugotovili, da ni bilo v tem prostoru še nikoli podobnega vzdušja. 

Zakaj razstava razglednic? Odgovor lahko najdemo v nagovoru Majde Jančar:
»Razglednica, ta izum 19. stoletja, ta majhen kvadraten spominek, je danes v stoletju elektronske pošte, SMS-ov ..., za nekatere že skoraj zgodovinski relikt. Prepričana pa sem, da bo ta »drobna kulturna dediščina« sčasoma postala vse bolj dragocena in med te »drobne dragocenosti« lahko prištevamo tudi zbirko Cirila Velkovrha, ki je danes med nami.«

In to je vrednost razstave: drobni utrinki s poti, ki jih lahko občudujemo kadarkoli in podoživljamo prehojeno pot, ki se z leti spreminja, a razglednice ostajajo in spomini tudi...Zato ni čudno, da so se obiskovalci - predvsem planinci, z zanimanjem dolgo zadržali ob panojih in iskali »svoj« motiv, ki jih je spomnil na prehojene in tudi načrtovane poti.

Razstava se v začetku marca seli na končno postajo - v Novo mesto. 

Maruška Lenarčič
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije