ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Odprta nova planinska pot na Razor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 22. marec 2013 ob 00:00, ogledov: 6832

Zbor markacistov OPP MDO PD Gorenjske 2013

Objavil(a): Blaž Gortnar
V soboto, 16. 3. 2013, so imeli gorenjski markacisti letno srečanje v planinskem domu PD Sovodenj na Ermanovcu.
V planinskem domu PD Sovodenj na Ermanovcu so se zbrali načelniki OPP MDO PD Gorenjske. Letnega srečanja se je udeležilo 11 markacistov načelnikov oz. namestnikov, pripravnica PD Dovje - Mojstrana, namestnik načelnika KPP PZS Bogdan Seliger, predsednik MDO PD Gorenjske France Benedik, vodja OPP Ljubljana Marjana Jelen, vodja OPP Primorske Žarko Marinič, operater za kataster Franci Pukl in predsednik PD Sovodenj Lovro Telban.

V delovnem delu srečanja smo predelali naslednje teme:

- Poročilo dela vodje OPP Gorenjske v letu 2012 - Sezono dela na naših planinskih poteh, smo kolikor je bilo v naši moči zelo dobro zaključili. Najbolj dejavna društva so PD Kranj, PD Tržič, PD Jezersko, PD Javornik - Koroška bela in PD Jesenice ter vsi aktivni markacisti po vseh društvih. Veliko zahvalo pa zaslužijo pridruženi člani PD, brez njih bi akcije bile še bolj zahtevne in morda celo neizvedljive. Izvedli smo skupno akcijo OPP Notranjske in OPP Gorenjske, tečaj in zaključni tečaj za markaciste. Obnovili smo Hanzovo pot na Prisank in Mojstrovko in druge pomembne poti v Julijcih, škofjeloškem hribovju, Karavankah, Kamniško- Savinjskih Alpah in drugje. Naredili smo 3153 delovnih ur.

- Poročila načelnikov in njihova potrditev - Absurdno je bilo, da se vsi ostali razen treh društev, niso držali določenega roka poslanih letnih poročil o delu na planinskih poteh. Poročila za registracijo do 31. 1. 2013 je poslalo le 42 markacistov, ki so tudi registrirani za leto 2013. Lansko leto je bilo registriranih 56 markacistov, še leto prej pa 82 markacistov. Ta podatek kaže, da se bo nujno potrebno držati rokov, ki so določeni.

- Razprava o planu in programu dela v letu 2013 - V tem letu bomo poskušali sodelovati na vseh akcijah MDO PD Gorenjske, posebej pa se bomo še dogovorili o:

a.) Z med društveno pomočjo društvom brez markacistov ali samo z enim. Obnova poti do Orožnove koče, akcija naj bi se izvedla v mesecu maju, oziroma tik pred praznovanjem 120-letnice PZS v Bohinjski Bistrici. Dela so predvsem zemeljska, lesena varovala, odvodnjavanje in markiranje. Z vodjem OPP Primorske sva se dogovorila da bi to akcijo izvedli skupaj, ker ta pot meji na OPP Primorske. Z vodjo OPP Ljubljana pa sva si obljubila povezavo in skupne aktivnosti v TNP.

b. ) Poleg te pomembne akcije bi uredili zahtevni del poti na Lipanski vrh, PD Bled

c.) obnovili markacije v okviru vseslovenske Akcije KPP PZS na SPP 6. in 7. 7. 2013 ali v primeru slabega vremena vikend kasneje okoli Pogačnikovega doma na Kriških podih - do vrha Razorja, PD Radovljica.

d.) sodelovanje s KPP PZS, Krkina pot potrebno zamenjat table pod Jezerci, ker so ure netočne-obvezno letos pred pohodom na Viševnik. In postavitev droga in smerne table na izhodišču poti Triglav Viševnik ..., lokacija pri vojašnici.

e.) Sodelovanje na poteh, ki vodijo do več koč. Odnos do razpisov KPP PZS. Sodelovanje in povezanost med društvi na Gorenjskem.

- Tončkov dan - Tončkov dan, bomo izvedli v okviru skupne akcije KPP PZS in MDO PD Gorenjske 1. 6. 2013 od Zelenice do Slovenskega planinskega muzeja. KPP PZS je med prijavljenimi kandidati, dala prednost gorenjskim kandidatom na Robleku. Na tečaju bi se uredil del poti Zelenica-Begunjščica, ki je med drugim tudi del SPP.

- SPP vrednost in pomembnost - Slovenska planinska pot, vrednost in priložnost. Slovenska planinska pot letos praznuje 60-letnico, zato priporočam, da se prednostno uredijo in označijo te poti. Načelnikom sem poslal delitev trase po društvih. PD Tržič mi je že sporočil pomanjkljivosti in spremembe pri skrbništvu poti med društvi. Prosim da preverite in sporočite popravke načelniku KPP. V pripravi je med drugim med državna pot z Avstrijci PANORAMSKA POT KARAVANKE, ki je med drugim začetni del poti od Rožce do Stola.

- Kataster planinskih poti za izdelavo nove karte TNP - Projekt katastra planinski poti predvideva prenos poti v digitalno obliko. Za kataster planinskih poti za Gorenjsko bomo v tem letu pospešili snemanje GPS sledi. Zato tudi ob tej priložnosti naprošamo planinska društva, ki so skrbniki poti na tem območju, da bodo njihovi člani, ki poznajo poti, sodelovali pri tem projektu. Do jeseni je potrebno pripraviti urejene podatke za novo karto TNP. Zato nas čaka kar naporno delo, ki pa ga brez dobrega sodelovanja društev, ki imajo poti na tem območju, ne bo mogoče uspešno zaključiti.

Po delovnem srečanju smo se družabno odpravili na bližnji vrh Ermanovec in uživali v čudovitih pogledih na široko in lepo obzorje. V upanju da bo PD Sovodenj uspelo najti skupni jezik z lastnikom in dati vpisno skrinjico na vrh Ermanovca. Gostujočemu planinskemu društvu PD Sovodenj pod okriljem MDO PD Gorenjske, hvala za prijeten ambient v Planinski koči na Ermanovcu.

Srečno in varno v gorah!

Vodja OPP MDO PD Gorenjske
Branko Jensterle

Fotogalerija

 Foto Silvo Peternel1 / 19

 Foto Silvo Peternel2 / 19

 Foto Silvo Peternel3 / 19

 Foto Silvo Peternel4 / 19

 Foto Silvo Peternel5 / 19

 Foto Silvo Peternel6 / 19

 Foto Silvo Peternel7 / 19

 Foto Bogdan Seliger8 / 19

 Foto Bogdan Seliger9 / 19

 Foto Bogdan Seliger10 / 19

 Foto Bogdan Seliger11 / 19

 Foto Bogdan Seliger12 / 19

 Foto Bogdan Seliger13 / 19

 Foto Bogdan Seliger14 / 19

 Foto Bogdan Seliger15 / 19

 Foto Bogdan Seliger16 / 19

 Foto Bogdan Seliger17 / 19

 Foto Silvo Peternel18 / 19

 Foto Silvo Peternel19 / 19

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije