sobota, 20. april 2024
POIŠČI

Delovna akcija Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 9. april 2013 ob 00:00, ogledov: 2435

Seminar za vodje tehničnih ekip na Sabotinu

Objavil(a): Blaž Gortnar
V soboto, 6. 4. 2013, je v koči planinskega društva Brdo na Sabotinu potekal že dolgo časa načrtovani seminar za vodje tehničnih ekip markacistov pzs. Usposabljanje je organizirala Tehnična podkomisija pri Komisiji za planinske poti in je bilo namenjeno spoznavanju novosti pri delu na planinskih poteh, tako na področju kovinskih tehničnih varoval, kot na področju lesenih varoval. Udeleženci so se seznanili z uporabo lepil pri tehničnih varovalih kakor tudi z pravilno izvedbo in organizacijo akcije.
Usposabljanja se je udeležilo 22 udeležencev, pod mentorstvom šestih inštruktorjev.
To soboto, 6. 4., smo v organizaciji komisije za planinske poti in tehnične podkomisije  v koči planinskega društva Brda na Sabotinu izpeljali že dolgo načrtovano usposabljanje za  vodje tehničnih ekip za nadelavo planinskih poti.
Seminarja se je udeležilo skupno 28 markacistov različnih planinskih društev.

To usposabljanje je bilo po 22 letih prvo, kjer so se dosedanji aktivnejši člani ekip srečali in spoznali. Na seminarju smo obravnavali: nove  zahteve kovinskih varoval, obveznostimi vodja od planiranja akcije, izvedbe in zaključnega poročila načini izdelave lesenih varoval in talne nadelave ter dobre prakse iz tujine predstavitev in testiranje kemičnega sidranja in najnovejših strojev predstavnika podjetja HILTI.
Sledil je preizkus obravnavanih praks na terenu, kjer smo uredili del severne poti proti Solkanu z 80 m jeklenice 35 stopnicami in 33 m bočnih zaščit.
Po končanem delu je sledila analiza opravljenega seminarja,kjer so udeleženci podali svoje videnje in sledeče izjave:
Rudi Lanz: „Teme so bile v redu, samo prevroče v koči."
Jože Videc: „Stara praksa sidranja je za naše razmere še vedno učinkovitejša od kemičnega."
Maks Kotnik vodja usposablja KPP PZS: "Dobrodošel seminar sam sem ogromno odnesel in bi predlagal nadaljevanje,normalno je, da vsem ne moremo ustreči,važno je, da  so udeleženci zadovoljni."

Tako smo zaključili z odločitvijo, da bi se srečali vsaj natri leta in spoznali nove prakse in zahteve.

Srečno in varno v gorah!

načelnik KPP PZS
Igor Mlakar
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije