ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Zbor pri koči in prihod Mladinskega odseka PD Radovljica
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 21. avgust 2013 ob 00:00, ogledov: 17133

Popravljena Slovenska pot na Mangart

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Dolgo je že od leta 1953, ko so v steni Mangarta doneli poki streliva in kladiv zanesenjakov PD Tolmin ob nadelavi nove, 'Slovenske' poti proti vrhu, prostovoljci pa so od sedla proti križišču pod steno nakopavali pot, o markiranju ni pisalo, le lesena baraka se je ob popoldanski nevihti prepolna tresla, ven se je slišalo le vreščanje med bliski in grmenjem.
Letos smo se na pobudo markacistov PD Tolmin dogovorili, da Odbor za planinske poti MDO PD Posočja pod vodstvom in ob podpori Komisije za planinske poti PZS pot očisti, kakor jo je pred 60 leti nadelalo to društvo.

V četrtek, 8. 8. 2013, smo se markacisti OPP MDO PD Posočja, člani tehnične ekipe KPP PZS v manjši skupini - kot nekoč, a bolje osebno in tehnično opremljeni, odpravili na Mangrtsko sedlo.
Najzahtevnejše delo, paziti na nepredvidljive planince, ki bi hoteli v steno, kjer leti kamenje, je bilo nad pričakovanji in enostavnejše za nas, saj so bili le-ti zelo obzirni, disciplinirani in gre jim zahvala za hitrejše delo brez prekinitev.

Drugo je bilo čiščenje poti nanosov kamenja in grušča na celotni Slovenski poti. Dva markacista sta čistila pot do vrha in po isti smeri še nazaj, tako da so prav odmevali poki kamenja. Naj opomnim, da se je v začetnih letih vsako leto nekaj članov kar tradicionalno odpravilo z metlami z vrha do sedla, kjer so čistili pot. Po predaji poti PD Bovec so tudi ti še nadaljevali s to tradicijo, ki pa je v zadnjih letih zamrla, zato je tudi več poškodb klinov in jeklenic.
Na sredini poti smo namestili še nov del raztrgane jeklenice, tako je pot ob jubileju (60-letnico praznuje 23. 8. 2013) očiščena in brezhibna.

Na spodnjem delu poti smo ob opazovanju težav neveščih 'planincev' na prehodu in gladki skali namestili nekaj dodatnih metrov jeklenice za varnejši vzpon. Celotno traso od državne meje do koče smo tudi na novo markirali. Po končani akciji, ki je potekala izredno dobro in hitro, smo se odpravili na obisk v Kočo na Mangrtskem sedlu, kjer sta nas oskrbnika Vanda in Erik zelo lepo postregla, za kar se jima zahvaljujemo.

KPP_PZS_Mangart_Slovenska_pot_popravilo_avg2013_foto_samosprozilec1
Na akciji so bili člani PD: Križna Gora, Kanal, Kobarid in Tolmin.

Ko vas bo zaneslo po planinskih poteh v Sloveniji, se spomnite markacistov PZS, ki prostovoljno v svojem prostem času skrbijo za čim lepše in boljše planinske poti, table in opremo, pa na to, koliko težaškega in nevarnega dela, delovnih ur in odrekanj naredimo za varnost vseh, ki hodite po planinskih poteh.

Igor Mlakar

Mangrt_Slovenska_pot_PD_Tolmin_foto_Zdenka_Mihelic180m
Mangart in vidni del s Slovensko potjo nanj, foto Zdenka Mihelič


Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič1 / 11

 Foto Igor Mlakar2 / 11

 Foto Igor Mlakar3 / 11

 Foto Igor Mlakar4 / 11

 Foto Igor Mlakar5 / 11

 Foto Igor Mlakar6 / 11

 Foto Igor Mlakar7 / 11

 Foto Igor Mlakar8 / 11

 Foto Martin Česnik9 / 11

 Foto Martin Česnik10 / 11

 Foto Žarko Marinič11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije