ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Naj planinska pot 2021 bo obnovljena prihodnje leto
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 22. avgust 2013 ob 00:00, ogledov: 5384

60 let Slovenske poti na Mangart - nadelalo jo je PD Tolmin

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Mangart je s svojo višino 2679 m eden najmogočnejših in najvišjih vršacev Julijskih Alp. Ta velikanski gorski masiv, ki je potisnjen na skrajni severozahodni del naše domovine, tvori naravno pregrado med globokima dolinama reke Koritnice in Mangartsko dolino.
Na Mangart je leta 1953 Planinsko društvo Tolmin nadelalo novo, drzno in lepo Slovensko pot, po kateri so se v teh letih podali mnogi planinci.

O nadelavi poti in samem odprtju, 23. avgusta 1953, je v priložnostnih prispevkih, v katerih je bila povzeta kronologija gradnje in najavljena svečanost, pisal takratni tisk. Priložnostni zapis je objavil tudi Planinski vestnik: »V nedeljo zjutraj, 23. avgusta 1953, so brneli avtobusi, kamioni, avtomobili in motorna kolesa po lepi vijugasti alpski cesti proti Mangartu tja do Škrbine v Plazju ...« [...].

Številne skupine planincev, ki jih avtobusi niso bili v stanju prepeljati, pa so hitele po bližnjici. Nekaj sto planincev iz vse Slovenije je dalo s svojo navzočnostjo vse priznanje PD Tolmin, ki je zgradilo mogočno zavarovano pot na Mangrt. [...] Ob 10. uri je bila pot odprta. Navzoči so bili poleg številnih planincev tudi zastopniki oblasti, med njimi dr. Marjan Brecelj, dr. Miha Potočnik, zastopniki okraja Tolmin, Planinske zveze Slovenije in vojske. Po pozdravnih govorih so se kljub temu, da je zapadlo kakih 20 cm snega, skoro vsi podali na vrh Mangarta.

Planinsko društvo Tolmin si je s to potjo postavilo lep spomenik in obenem dostojno proslavilo 60-letnico slovenskega planinstva.«[2]
[2] Otvoritev nove zavarovane poti na Mangrt (A.B.-j) - Planinski vestnik 1953, str. 674.

Priprave in nadelavo poti je opisal Žarko Rovšček v glasilu Planinskega društva Tolmin Krpelj, 7-2003, strani 14: PRED PETDESETIMI LETI Slovenska pot na vrh Mangarta: http://www.pdtolmin.si/krpelj/2-podatki/700-krpelj-7

Čestitke PD Tolmin ob skorajšnji obletnici Slovenske poti (23. 8. 1953- 23. 8. 2013) in vsem markacistom, ki so takrat nadelali pot, v vseh teh letih pa skrbeli za vzdrževanje in obnove poti!

Povezana novice: Popravljena Slovenska pot na Mangart (avgust 2013)


Mangrt_Slovenska_pot_PD_Tolmin_foto_Zdenka_Mihelic124m
Na začetku Slovenske pot vasi na obletnico in marljivo planinsko društvo spomni tabla, foto Zdenka Mihelič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije