ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Dan slovenskih markacistov 2023
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 5. februar 2014 ob 00:00, ogledov: 18715

Nevarne razmere v gorah in gozdovih

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Spoštovani, ob nedavnih izrednih vremenskih razmerah Planinska zveza Slovenije opozarja vse obiskovalce gora naj ne uporabljajo in se ne zadržujejo na planinskih poteh, ki potekajo po gozdovih. V gorah pa je še vedno zelo velika nevarnost proženja snežnih plazov, zato do nadaljnjega odsvetujemo obisk gora.
Izredne vremenske razmere v zadnjih dneh so botrovale žledu in veliki količini podrtega drevja v gozdovih in drugih območjih. Številne planinske poti, ki potekajo po gozdovih, so neprehodne zaradi podrtega drevja ali usločenih vej in debel, ki jim grozi, da se bodo lahko tudi podrla.

Ko se bodo razmere umirile, bodo markacisti PZS pregledali planinske poti in bomo javnost prek spletnega portala PZS, www.pzs.si, začeli obveščati o stanjih določenih poti, zaprtosti ter o popravilih in ureditvi.

Zaradi objektivne nevarnosti planincem, pohodnikom in vsem ostalim obiskovalcem gora in narave do nadaljnjega odsvetujemo hojo po planinskih poteh v gozdovih in na območjih, ki jih je prizadel žled.

Zaradi zelo velike nevarnosti proženja snežnih plazov, to je 5. oz. najvišja stopnja po evropski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, ki vlada v gorah, prav tako odsvetujemo obisk gora, saj ob takih razmerah lahko pričakujemo številne srednje velike in mnoge velike spontano utrgane plazove, med njimi tudi tiste v zmernih strminah.

Gibanje v naravnem okolju v teh dneh naj bo omejeno le na položnejša in nižje ležeča območja, ki so dovolj odmaknjena od ustaljenih poti snežnih plazov ter izven gozdov in od žleda prizadetih območij.
 
Varen korak.

Planinska zveza Slovenije
--------------------------------------------------------------------------------------------

Vsem obiskovalcem gora še svetujemo: pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate, upoštevajte podatke in vsa opozorila o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov >>> ARSO. Izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. S seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo naučite uporabljati. Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan. Preverite odprtost planinskih koč (večina koč v visokogorju in sredogorju je pozimi zaprtih). Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače. Srečno in varen korak.

Preberite tudi:
- Vremenski podatki za gorski svet in nevarnost snežnih plazov na spletu PZS
- Nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah
- Kako se zavarovati, da sneg in gore ne bodo smrtonosna past
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije