ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Pot prijateljstva Snežnik – Snježnik
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 14. februar 2014 ob 00:00, ogledov: 6102

Navodila PD-jem za odpravo posledic naravne ujme na planinskih poteh

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Spoštovani, izredne vremenske razmere v Sloveniji so v minulih dneh botrovale žledu in predvsem na območju Julijskih Alp tudi velikim količinam novozapadlega snega, v gozdovih in drugih območjih je zaradi žledoloma in snegoloma velika količina podrtega drevja.
PLANINSKIM DRUŠTVOM - SKRBNIKOM PLANINSKIH POTI

NAVODILA ZA ODPRAVO POSLEDIC NARAVNE UJME NA PLANINSKIH POTEH

Spoštovani, 

izredne vremenske razmere v Sloveniji so v minulih dneh botrovale žledu in predvsem na območju Julijskih Alp tudi velikim količinam novozapadlega snega, v gozdovih in drugih območjih je zaradi žledoloma in snegoloma velika količina podrtega drevja. Po prvih pridobljenih podatkih v Planinski zvezi Slovenije ocenjujemo, da je zaradi posledic žledoloma in snegoloma poškodovanih ali neprehodnih okoli 40 % planinskih poti izven visokogorja.

Planinska društva - skrbnike poti, katerih poti so zaradi posledic naravne ujme neprehodne, in le-teh še niso zaprla, pozivamo, da to storijo čim prej in zaprtje sporočijo na elektronski naslov: poskodbe.poti@pzs.si .


OZNAČBA ZAČASNO ZAPRTIH PLANINSKIH POTI

Skladno z Zakonom o planinskih poteh je začasno zaprto planinsko pot potrebno označiti z  zato določenimi opozorilnimi tablami (glej prilogo dopisa), ki morajo biti nameščene pod usmerjevalne table za to pot.

Predlagamo, da si sliko predloge table skopirate, plastificirate, ter s tem označite zaprte poti. Tako z izdelavo tabel ne boste imeli dodatnih stroškov. Zaporo planinskih poti obvezno objavite tudi v vaših lokalnih medijih in na elektronski naslov: poskodbe.poti@pzs.si.

Seznam zaprtih planinskih poti bo ažurno objavljen na spletnem mestu http://stanje-poti.pzs.si.

PDF Tabla za začasno zaporo poti (69,22 KB)
PDF Tabla za začasno zaporo pot - OPIS (70,36 KB)


SANACIJA ŠKODE NA PLANINSKIH POTEH

Pred pričetkom sanacij planinskih poti se posvetujte oziroma dogovorite z lastniki zemljišč o načinu sanacije področij, preko katerih potekajo planinske poti. Pri delu pa velja upoštevati naslednje, da se debel ne žaga in odstranjuje brez dogovora z lastnikom, ampak se jih samo obžaguje in odstranjuje veje, ter primerno zlaga ob pot. Treba je upoštevati gozdni red.

Planinskim društvom predlagamo, da v odpravo škode na poteh vključijo vse svoje člane posebno strokovni kader PZS (vodniki, varuhi gorske narave). Pri delu je treba zagotoviti in upoštevati predpise iz varstva pri delu in previdnost. Dela se lotite ko bodo primerne razmere.

V okviru OPP MDO PD se bodo organizirale skupne akcije v pomoč tistim planinskim društvom, ki same ne bodo zmogle odpraviti posledic ujme na svojih poteh. Pri sanaciji poškodovanih kovinskih in lesnih varoval pa bo sodelovala Tehnična skupina KPP.


OCENJEVANJE ŠKODE

Pripravili smo obrazec za popis škode na planinskih poteh, s pomočjo katerega bomo lahko prišli do natančne oceno škode, ki jo bomo potrebovali pri raznih inštitucijah glede pridobivanja pomoči za odpravo posledic škode. Izpolnjen obrazec pošljite do 14. 3. 2014 na elektronski naslov: poskodbe.poti@pzs.si.

Škodo prijavite tudi občinskim komisijam za popis škode.

XLS Obrazec za popis škode (63 KB)
PDF Obrazec za popis škode (98,98 KB)


TEČAJ ZA VARNO DELO Z MOTORNO ŽAGO

V dogovoru z Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo (SGLŠ) v Postojni smo dogovorjeni za tečaj za varno delo z motorno žago. Tečaji so enodnevni.
Več o tečaju najdete na spletnem mestu PZS >>>.

Načelnik KPP PZS:
Igor Mlakar
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije