sobota, 20. april 2024
POIŠČI

Akicja 11. aprila na Osilniškem
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 12. junij 2014 ob 00:00, ogledov: 6214

Skupna delovna akcija markacistov PZS na Kočevskem

Planinsko društvo Kočevje | Planinsko društvo Križe | Planinsko društvo Črnomelj | Planinsko društvo Krka Novo mesto | Planinsko društvo Semič | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Planinsko društvo Kočevje, ki upravlja in vzdržuje planinske poti na območju občin Kočevje, Kostel, Osilnica in delno Ribnice je po naravni katastrofi požleda pristopilo k urejanju prehodnosti planinskih poti, ki so bile v določenih odsekih popolnoma neprehodne, predvsem pa nevarne.
Markacisti PZS in ostali planinci smo večkrat v manjših skupinah delali na odstranjevanju drevja, izvedli pa smo tudi dve veliki delovni akciji, in sicer 11. aprila in 10. maja. V delovni akciji 11. aprila je sodelovalo 22 markacistov PZS, od tega 4 iz prijateljskega PD Križe na Gorenjskem. V drugi, še večji, pa je sodelovalo 30 markacistov PZS in planincev, od tega 12 iz MDO PD Dolenjske in Bele krajine (PD Semič, PD Krka Novo mesto in PD Črnomelj).

Na prvi delovni akciji 11. aprila smo urejali planinske poti na območju Osilnice in kolpskega roba.

Na drugi delovni akciji 10. maja pa smo najprej delali na trasi tradicionalnega Kostelskega pohoda (najbolj prizadeto je bilo območje med Lazami in Koso). Na tem območju smo tudi izkopali (nadelali) v strme bregove in pobočja pešpot tako, da bo sedaj hoja varnejša in udobnejša. Urejali smo še poti na kostelskem delu Kočevske planinske poti in na območju Goteniškega Snežnika iz Gotenice proti vrhu, kjer je narava napravila največje opustošenje. Pri delu smo uporabljali 6 motornih žag.
Po uspešno opravljeni delovni akciji smo se zbrali v naši Koči pri Jelenovem studencu na prijetnem zaključku.

S tem posegom smo tudi v celoti usposobili Kostelsko planinsko pot in jo pripravili za tradicionalni Kostelski pohod, ki je bil 24. maja.

Omenjena dela v veliki meri presegajo dela vzdrževanja ob normalnih pogojih, prav tako stroški (prevozi, motorne žage in gorivo, hrana ...).

Na koncu zahvala vsem, ki so se udeležili teh velikih delovnih akcij, predvsem pa prijateljem iz PD Križe in MDO PD Dolenjske in Bele krajine, ki so nam priskočili na pomoč.

Franc Janež


Fotogalerija

 Foto Franc Janež

 Foto Franc Janež1 / 4

 Foto Franc Janež2 / 4

 Foto Franc Janež3 / 4

 Foto Franc Janež4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije