sobota, 20. april 2024
POIŠČI

Urejanje zelo zahtevne planinske poti na Lisco
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 9. januar 2015 ob 00:00, ogledov: 4137

Razpis za zbiranje kandidatur za izvedbo Dneva slovenskih markacistov

Objavil(a): Matej Ogorevc
Tončkov dan je bil na Zboru markacistov 2014 preimenovan v Dan slovenskih markacistov. Organiziran bo vsako leto na drugem območju. Namen tega dneva ostaja, da se zberejo markacisti cele Slovenije in skupaj urejajo planinske poti na dogovorjenem področju. Pri tem je mišljeno osnovno vzdrževanje planinskih poti, kot sta obnova in ureditev markacij ter čiščenje poti.
Dan slovenskih markacistov bo 4. 7. 2015. Na osnovi sklepa razširjene seje KPP zbiramo kandidature za izvedbo tega dne na e-naslovu: pota@pzs.si. Rok za oddajo kandidatur je 31. januar 2015.

Izmed prejetih kandidatur bo izbran najprimernejši kandidat, to je OPP oziroma posamezna društva, na katerih področju se bodo urejale planinske poti. Izbran kandidat prevzame organizacijo Dneva slovenskih markacistov, ki zajema sledeča izhodišča:
  • Vodja OPP poskrbi, da se za organizacijo Dneva slovenskih markacistov določi posameznika oz. skupino ljudi.
  • Lokacija za izvedbo je na razumni oddaljenosti od avtomobilov oz. bo poskrbljeno za prevoz.
  • Izvajajo se lažja markacijska dela, kot je čiščenje in označevanje poti.
  • Organizator mora poskrbeti za primeren prostor (koča, lokal, šotor ipd.) in hrano za vse udeležence skupne akcije,
  • 6 do 7 ur časa je na razpolago za dejavnost, se pravi dostop na delovišče, urejanje poti in povratek (običajno je zbor ob 8. uri in pričetek del ob 9. uri), najkasneje ob 17. uri pa je topel obrok.
  • Udeležence je potrebno dan ali dva pred prihodom na akcijo razporediti v skupine po posameznih lokacijah, kjer se bodo odvijala dela. Pri razdelitvi organizatorjem pomaga nekdo izmed inštruktorjev markacistov.
  • Organizator poiskrbi za vsa potrebna dovoljenja (kot so npr. dovolilnice za TNP itd.)

 

V primeru postavljanja usmerjevalnih tabel mora organizator poskrbeti, da bodo planinska društva - skrbniki poti, katerih poti se bodo urejale, pravočasno priskrbela ves potreben material.
Osnovni markacijski pribor, ki ga potrebujejo na akciji, udeleženci prinesejo s seboj (barvo, čopiče...).
PZS oz. KPP objavi razpis, vabilo za udeležbo na skupni akciji, zbira prijave, poskrbi za zavarovanje in povrne potne stroške prisotnih na akciji.
Za samo udeležbo na Dnevu slovenskih markacistov se bo zbiranje prijav zaključilo 3 dni pred izvedbo, to je 1. julija 2015.

Opozorilo: Za 2015 še ni sprejet finančni plan in ni znano s koliko denarja bo razpolagala KPP, zato višino dejanske participacije KPP še ni moč natančno opredeliti.

 

Igor Mlakar,
načelnik KPP PZS 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije