ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Bavški Grintavec z novim žigom
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 14. januar 2015 ob 00:00, ogledov: 8485

Na Slavnik le po označenih poteh

Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Steze, ki so jih na pobočju Slavnika shodili pohodniki, se spreminjajo v hudournike, ki odnašajo zemljo in gramoz.
Celotno južno pobočje Slavnika je prepredeno z mrežo poti, ki so jih med iskanjem najljubše bližnjice do vrha primorskega očaka utrli planinci. Ko dežuje, se spremenijo v hudournike, ki v dolino odnašajo zemljo in gramoz. Da bi to preprečili, člani Obalnega planinskega društva poti popravljajo, obiskovalce pa pozivajo, naj uporabljajo le markirane steze.

Ko se en planinec poda na vrh hriba po najkrajši poti, to ni problem. Ko pa bližnjice začnejo uporabljati tisoči, ki se vsak dan in predvsem ob koncih tedna podajajo na Slavnik, nastanejo težave. "Koliko je uhojenih poti na Slavniku, niti ne vemo; v vsakem jarku so že, vsak si izbere svojo najljubšo bližnjico. Številne noge pohodijo travo in zrahljajo zemljo, ki jo skupaj z gramozom dež nato začne odnašati," opisuje predsednik Obalnega planinskega društva Aldo Zubin. Tako na poteh ostanejo gole skale, hudourniki, ki derejo po shojenih poteh pa jih vse bolj poglabljajo, in gramoz nosijo vse do hiš v Podgorju.

"To je posledica preveč množičnega obiska Slavnika. Nanj hodi ogromno ljudi, kar je po eni strani dobro, ker se rekreirajo. V Planinski zvezi Slovenije velja dogovor, da spodbujamo pohodništvo, po drugi strani pa moramo tudi varovati naravo in ne delati novih bližnjic," dodaja.

Zaradi velikega obiska in hoje po bližnjicah in neoznačenih poteh prihaja do intenzivnih erozijskih procesov, ki jih dodatno pospešujejo velike količine padavin. Tako nastaja velika škoda v naravnem okolju in v vasi Podgorje. Zato vas prosimo, da za obisk Slavnika uporabljate izključno označene planinske poti na katerih smo uredili odvajanje meteornih vod in s tem pokažete kulturen in odgovoren odnos do narave, ostalih obiskovalcev in domačinov.
 
Če smo pravi ljubitelji Slavnika, pokažimo to z dejanji!

Ker želijo preprečiti uničevanje narave, Obalno planinsko društvo, Krajevna skupnost Podgorje in Agrarna skupnost Podgorje (ki je lastnica zemljišč) planince prosijo, naj hodijo le po označenih poteh, na katerih so uredili odvodnjavanje, in ne križem-kražem po pobočju. "S tem lahko pokažemo kulturen in odgovoren odnos do narave, ostalih obiskovalcev in domačinov. Če smo pravi ljubitelji Slavnika, pokažimo to z dejanji," pozivajo.

Iz Podgorja na Slavnik vodita dve markirani stezi, strma in bolj položna. Pohodniki pa se na vrh lahko podajo tudi iz Prešnice, kjer je na koncu vasi urejeno parkirišče, po dveh poteh iz Skadanščine ali iz Povžan. "Da bi Slavnik nekoliko razbremenili, pohodnikom svetujemo tudi, naj gredo na Kojnik, na pohod po grebenu preko Goliča do Kavčiča, ali po številnih drugih pohodniških poteh, ki jih je na območju koprske občine več kot sto kilometrov," predlaga Zubin.

Da bi pohodnike spodbudili, naj uporabljajo le označene poti, so markacisti Obalnega planinskega društva obnovili barvne oznake ob njih, s kladivi pa so nekoliko potolkli skale, ki so jih zgladili številni koraki, da ne bodo več drsele. Približno polovico dela so že opravili, dokončali ga bodo januarja. Potem pohodniki ne bodo imeli več izgovorov, da ne bi uporabljali označenih poti.

Poleg tega so člani društva skopali več kot 20 odvodnih jarkov ob poteh, erozijo preprečujejo tudi s postavitvijo lesenih brun prečno na pot. Nekatere bližnjice so "zagradili" z vejami, čeprav opažajo, da nekaterih pohodniki tega nočejo razumeti kot sporočilo, naj gredo po drugi poti, in veje enostavno odmaknejo.
 
Helena Race
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije